Dans för nybörjare

Dans för nybörjare

Många som dansar professionellt har börjat vid mycket ung ålder och har dansat hela sitt liv, som med de flesta andra proffsidrottarna. Men dans är för alla och det är aldrig för sent att börja dansa! Självklart är det till stor hjälp om man har en viss rytm och taktkänsla i kroppen, men det finns dansskolor och kurser där precis alla är välkomna. Många menar också att de trodde att de inte hade någon som helst taktkänsla i kroppen tills att de verkligen började dansa och fick lära sig hur man ska lyssna på musiken för att koppla ihop den med dansstegen.

Hur börjar man dansa?

Vill man börja dansa så söker man helt enkelt upp en dansskola eller en kurs som finns där man bor. I de större städerna i Sverige finns det gott om utbud på olika dansskolor som erbjuder allt ifrån nybörjardans i många olika dansstilar till kurser för dig om har dansat ett tag. Så har du turen att bo nära en storstad är det i princip bara att välja och vraka på utbudet, men självklart kostar det en slant och det kan vara en bra idé att vara ute i god tid så att kurserna inte blir fullbokade.

Bor du i en lite mindre stad så är ett alternativ att höra med Kulturskolan som troligtvis finns i din kommun, ibland erbjuder dessa nybörjarkurser i dans för vuxna. Om inte det är ett alternativ så brukar det finns lokala dansgrupper och föreningar som erbjuder kurser. Till skillnad från de större dansskolorna så brukar föreningarna vara specialiserade på sina egna dansstilar så vill du dansa salsa får du leta efter en förening för det och är du mer intresserad av Line-dance så får du leta efter det. Många av dessa föreningar arrangerar också tävlingar i dans vilket kan vara ett roligt mål att ha när man börjar att dansa.

Dansa på gymmet

Dans är en mycket bra träningsform och det finns många fördelar med att dansa. Man tränar många muskeldelar i kroppen samtidigt som man tränar kondition, kroppskontroll och även rörlighet i många danser. Det här är något som många gym har tagit nytta av och därför erbjuder nästan alla gym med klasser olika danspass och det här kan vara ett mycket bra alternativ för dig som inte har möjlighet eller vill börja på en danskurs. Många av instruktörerna på dessa danspass är danslärare och har en dansbakgrund och har därför mycket hög kvalitet på sina pass. En fördel med detta är att det går bra att komma på passen när man själv vill, till skillnad från danskurser där det förväntas närvaro flera veckor i rad. Men som en nackdel så kan du inte förvänta dig att lära dig speciellt mycket teori eller bakgrund om danserna, men om du enbart är ute efter att dansa och ha kul är detta absolut ett bra alternativ.

I en del större städer kan man även hitta drop-in dansklasser där man inte behöver föranmäla sig. Du kommer helt enkelt förbi och betalar på plats, ett nytt och roligt sätt att lära sig att dansa på!