Streetdance

Streetdance

Streetdance är ingen egen dansstil utan är ursprungligen ett samlingsnamn för alla danser som utvecklats utanför dansstudios och dansskolor, de har uppstått på gator, klubbar och parker. Det är verkligen en symbol för att dans är till för alla! Ordet streetdance började användas redan på 1800-talet men begreppets innebörd har under tiden kommit att förändras och nu finns streetdance även inne i dansstudios och det lärs ut på dansskolor. Många gånger förväxlas ordet streetdance med hiphopdans i tron om att det är samma sak. Men det är snarare så att hiphopdans ingår under kategorin streetdance som nuförtiden är en av de största danserna under denna kategori. Därför är det lätt att tro att det är samma sak.

Streetdance inom olika rörelser

Eftersom streetdance är en dans som har utvecklats utan skolor, direkt från befolkningen så innebär det också att det finns extremt många olika dansstilar. På gatorna runt om i världen har det alltid funnits olika rörelser och alla rörelser har såklart dansat och rört sig på det sättet som passar dem och musiken de lyssnar på. Därför är danserna och rörelserna inom streetdance mycket olika och streetdance innefattar faktiskt danser så som afroamerikansk boogie-woogie och hårdrockarnas headbanging till viss egyptisk dans.

Streetdance, precis som all annan dans är starkt sammankopplad till kulturen och därför var dansstilarna inom streetdance väldigt olika på olika platser på jorden när streetdance började uppkomma (om det egentligen inte alltid har funnits utan att man har haft ett begrepp för det). Men ju mer vi globaliseras och internationaliseras så sprids även dansen. Det är därför inte ovanligt att man ser afroamerikansk streetdance exempelvis även i Europa.

Streetdance tar sig in i dansskolorna

Som tidigare nämnt så har många dansstilar inom streetdance även tagit sig in på dansskolorna och dessa danser först inte vidare enbart genom tradition längre. Det här har gjort streetdance mer rumsren och den är accepterad att dansas av alla, inte enbart av ”den övriga befolkningen” som det var från en början. En del danser som lärs ut på dansskolor nu förtiden är det många som inte ens vet att det är en streetdance från början. En del latinamerikanska danser så som salsa, merengue och rumba är faktiskt streetdance till en början, vilket är något som många kanske inte tänker på eller ens vet om.

Börja dansa streetdance

Vill man börja dansa streetdance så finns det gott om kurser inom detta, men självklart inte inom alla dansstilar i denna kategori. Det vanligaste om man letar efter streetdance kurser är helt klart att hitta kurser inom hiphop som i princip är förknippat med att vara detsamma som streetdance nu förtiden. Men vidgar man sina vyer lite och inte letar efter just streetdance utan efter dansstilar som ingår i streetdance, så som salsa, rumba, reggeaton, lindy hop och capoeira så kommer man hitta flera olika ställen att lära sig dessa på.

Nu förtiden är det tyvärr inte lika vanligt att de ”äkta” streetdance, i alla fall inte på gatorna i Europa. Det vill säga gäng som dansar för uttryckets skull på gator och parker.