Tävla i dans

Tävla i dans

Tävla i dans är inte till för alla, en del tycker att det tar bort det roliga i dansen samt att dans enbart ska vara fyllt av glädje och avslappning. Men den del dansare tycker istället att tävlingsmomentet sporrar dem till att utvecklas och hela tiden bli bättre på sin dans. Plus att danstävlingar kan vara en väldigt social aktivitet där många människor möts och man skapar nya relationer.

Olika sorters danstävlingar

Det finns så klart olika sorters danstävlingar att delta i. För längesedan när man började tävla i dans så var det tiodans man tävlade i. Det är också det som nu förtiden ibland kallas för just tävlingsdans. I tiodans så är alla danser pardans och danserna man tävlar i är klassiska sällskapsdanser. Tävlingsmomenten delas in i två olika kategorier, standarddans och latinamerikansk dans. I standarddansen ingår modern val, wienervals, slowfox, quickstep och tango. I det latinamerikanska momentet ingår cha-cha-cha, sumba, rumba, jive och pasodoble.

Nu förtiden går det att tävla i princip alla danser på ett eller annat sätt. Det finns både formellt organiserade danstävlingar både nationellt och internationellt men sen finns det många informella mindre danstävlingar runt om i landet. Det är exempelvis vanligt att det organiserar tävlingar för ungdomar i streetdance och då vanligtvis med hiphopdans.

Utöver detta finns det även lite andra danstävlingar till exempel i bugg, rock n’ roll och liknande.

Hur börjar man tävla i dans?

Om man är intresserad av att börja tävla i dans så finns det några olika vägar att gå. Främst så beror det på vilken slags dans det är man vill tävla i. En hel del ungdomar börjar att dansa via kulturskolor eller fritidsgårdar och ställer upp i små lokala tävlingar. Vissa av dessa går vidare för att börja tävla på en mer professionell nivå medan andra stannar tidigare för att ha dansen som en hobby och hobby-tävlar. För att vara med och tävla i tävlingar på regionsnivå eller riksnivå behöver man oftast ha en tävlingslicens från SDO, Sveriges Dans Organisation. Är man med i en dansklubb/dansstudio så kan dessa oftast hjälpa till med detta och all information kring tävlingar. En del danstävlingar kräver dock att man är med i en dansklubb/studio för få vara med och tävla.

Måste man gå dansskola för att tävla?

Man måste inte gå i en dansskola för att få tävla i dans, speciellt inte om dansgrenen man vill tävla i är exempelvis streetdance, där det egentligen inte finns något rätt eller fel. Eftersom streetdance just är danser som uppkommit utanför dansskolorna så är reglerna för hur dansen ska se ut inte så många, även om själva tävlingen självklart har regler. Vill man däremot tävla i exempelvis tiodans så har dansstilarna mycket specifika regler för hur danserna ska se ut. Även om man själv sätter ihop koreografin tillsammans med sin danspartner så är danserna förutbestämda och dessa är mycket svåra att lära sig korrekt utan att ha gått på dansskola.

Självklart finns det informella tävlingar som går att ställa upp i om man vill tävla mest för att det är roligt och ser det som en hobby.