Tiodans

Tiodans

Tiodans är det som ibland även kallas för tävlingsdans och består av tio olika danser som delas in i två moment, standarddans och latinamerikansk dans. Ordet tävlingsdans kan dock vara lite vilseledande eftersom dessa danser också kan utföras som ren sällskapsdans, samt att det finns organiserade tävlingar inom många andra dansstilar än just dessa.

Alla tio danser som utförs inom tiodans är pardanser och det skiljer sig mycket inom danserna. Så de som dansar tiodans måste ha god kunskap inom många danser och vara mycket flexibla i sina rörelser. Det som är likheten för alla dansstilarna i tiodans är att det ligger ett stort fokus på det estetiska utförandet. Danserna ska se vackra ut, det är noga med små detaljer så som fotarbete och liknande. I tiodans är inte kultur, socialt umgänge eller personliga uttryck viktigt på det sättet som det är i exempelvis streetdance. Tiodans eller tävlingsdans bör liknas vid andra atletiska tävlingsgrenar. Tiodansen ställer höga kräv på dansarnas fysik och det krävs både styrka, flexibilitet och uthållighet.

Alla danser inom tiodans har ett noggrant regelverk som måste följas av alla tävlande i hur danserna ska se ut, några av danserna är enklare att lära sig än andra. Exempelvis pasodoble och slowfox brukar ta längre tid att lära sig eftersom takten i dessa är lite annorlunda än de andra, det kan kännas lite ovant till en början.

De två olika momenten

Det ena tävlingsmomentet inom tiodans kallas för standarddanser, här ingår modern vals, wienervals, quickstep, slowfox och tango. I det latinamerikanska momentet är danserna cha-cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble. Dansstilarna inom de olika momenten skiljer sig åt, men det finns likheter i rörelsemönstret i de danser som tillhör samma moment.

Det som är likheten för alla danser i båda momenten är att de från början är folkdanser från olika länder, exempelvis pasodoble är Spaniens nationaldans och vals räknas som en svensk folkdans även om den inte har sitt ursprung från Sverige.

Let’s Dance och tiodans

TV-programmet som går ut på att kändisar tävlar i just tiodans tillsammans med en proffsdansare har gjort så att tiodanser har fått ett rejält uppsving i sin popularitet. Tiodans hade tidigare en mycket begränsad publik och hade svårt att locka till sig nya dansare. Men tack vare Let’s Dance så har dansstilarna inom tiodans fått sig en nytändning. Det finns danskurser som marknadsför sig genom att säga att de lär ut danserna som dansas i Let’s Dance.

Vill man börja dansa tiodans finns det flera dansskolor runt om i landet som lär ut dessa och tack vare Let’s Dance så har utbudet ökat enormt. För någon som är helt ny på dans och vill börja med tiodans kan det låta skrämmande att gå en kurs där man ska lära sig tio olika danser samtidigt. Men många av danserna har många grundsteg gemensamt som sedan modifieras lite för att passa just den dansstilen. Visst är det svårt att bli proffs på tiodans, men det är absolut inte omöjligt att lära sig det på en hobbynivå!